STEL
Duo's met een mening
'Een familieband binnen je team heeft een te grote persoonlijke invloed op je werk.'
We kennen ze allemaal wel. Onafscheidelijke duo’s binnen ROC Friese Poort. Of het nu gaat om carpoolers, liefdeskoppels of collega’s die het beste bij elkaar naar boven halen. Voor ons een mooie opening om een nieuwe rubriek in het leven te roepen. Iedere ZIN leggen wij deze duo’s een stelling voor. Zijn zij werkelijk zo eensgezind of knettert het ook wel eens? Henk Buwalda en Margriet Roorda trappen deze rubriek af. We vragen hen: Hoe wenselijk is een familierelatie binnen een hiërarchische lijn bij ROC Friese Poort?
In de besluitenlijst van ROC Friese Poort is door het CvB vastgelegd dat relaties en familiebanden binnen een directe hiërarchische lijn en binnen een team niet wenselijk zijn. We spreken er over met Henk Buwalda en Margriet Roorda, getrouwd, beiden werkzaam bij ROC Friese Poort en een tijd kantoorgenoten in Sneek geweest. Henk is inmiddels Hoofd Facilitaire Dienst voor Leeuwarden/Dokkum en Margriet is Hoofd Examinering in Sneek. De relatie tussen Henk en Margriet is ooit ontstaan na een etentje bij Margriet thuis. Dat zij jaren later een keukentafel als werkplek in Burgum zouden delen, konden zij destijds nog niet bevroeden.
Snoeppot
“In 2006 waren we collega’s en zelfs kamergenoten,” steekt Margriet van wal. "Henk was destijds nog getrouwd en ik woonde samen in Sneek. We hebben elkaar dus als collega’s leren kennen. Henk is in 2011 gescheiden. Dat was ook het moment dat collega’s onderling gingen wedden dat er iets tussen ons zou ontstaan. Er zijn hele potten met snoep verwed op onze relatie,” lacht Margriet.
Etentje
Henk: “In 2011 hadden wij functioneel niks meer met elkaar te maken, maar zochten we elkaar in de pauzes op en spraken we elkaar veel. Margriet heeft mij uiteindelijk uitgenodigd voor een etentje."
Ging dat via de zakelijke mail?
Henk: “Dat weet ik niet meer, waarschijnlijk was het een smsje. Dat etentje was niet direct heel beladen, maar meer gezellig.” Margriet: “Je bent gewoon collega’s, hebt altijd al een goede klik gehad, dezelfde humor en we zijn beiden in de Wâlden opgegroeid. Maar van het een kwam toch het ander.”
“Je wordt in zo'n geval toch als een soort front gezien. Bij conflicten kun je dan in ongemakkelijke situaties terecht komen"
Hebben jullie dit direct met je leidinggevende besproken?
Margriet: “Ik denk dat we er op een goede en professionele manier mee zijn omgegaan. Toevallig hadden we dezelfde leidinggevende, Wietse Schuitema. Toen wij wat met elkaar kregen hebben we dit direct met hem besproken. Wij hadden destijds alleen met elkaar te maken omdat we beiden in de staf van vestiging Sneek werkzaam waren. Binnen een regulier team lijkt me dit niet mogelijk." Henk: “Je wordt in zo'n geval toch als een soort front gezien. Bij conflicten kun je dan in ongemakkelijke situaties terecht komen. Als de leidinggevende kritiek heeft op het functioneren van Margriet bijvoorbeeld, dan vind ik daar misschien toch ook iets van. Toen ik in 2013 Hoofd Facilitaire Dienst in Leeuwarden en Dokkum werd, was het een mooie bijkomstigheid dat Margriet en ik niet meer op dezelfde vestiging werkzaam waren en daardoor niet meer dezelfde leidinggevende hadden."
Stel, jij en je collega zijn verliefd. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is of de relatie een toekomst heeft, meld je dit bij je leidinggevende.
In koor: “Je bent geen twintig meer hè.” Henk: “Wij waren al wat ouder en dat maakt dat je op een andere manier een relatie aangaat. Het was niet zoenen in Quatrebras en maar kijken wat het wordt. Wij hebben het vrij snel aangegeven, maar ook in ons geval had het nog wel kunnen eindigen. Het lijkt mij verstandig om in dit soort situaties open kaart te spelen. "
Vertellen jullie elkaar wel eens iets dat nog onder embargo is?
Margriet: “Je wilt elkaar niet in de verleiding brengen dat diegene zijn eigen mond voorbijpraat. Het is ook een stukje professionaliteit dus dat doen we niet. Henk: “Vertrouwelijke of persoonlijke informatie delen we niet.”
Zouden jullie je kinderen tippen voor een baan bij ROC Friese Poort?
Margriet: “Wij hebben samen een dochter van vier jaar, als zij docent wil worden in laten we zeggen Emmeloord, lijkt me dat geen probleem. Liever niet bij ons in het team of op de vestiging. Henk: “Mijn oudste zoon is 19 jaar en studeert Facility Management in Groningen. Ik vind het al een dilemma met stagelopen. Liever niet bij ons op de vestiging en zeker niet later als directe collega binnen de eigen Facilitaire Dienst."
Tot slot: zijn relaties en familiebanden binnen een directe hiërarchische lijn wenselijk?
“Er is meer in het leven dan ROC Friese Poort. Wij hebben er niet voor gekozen, als het zo loopt dan is dat zo, maar binnen het eigen team zou ik het vermijden,” aldus Margriet. “Ik kan het alleen maar met mijn vrouw eens zijn,” lacht Henk.
Ben jij ook de helft van een duo? Meld jullie aan voor STEL en wie weet staan jullie in het zomernummer in ZIN. Stuur een mail naar: mvdveen@rocfriesepoort.nl o.v.v. STEL voor ZIN.
