
Jezelf ontwikkelen, is ook een vak
Wow, supergoed dat hier meer aandacht wordt besteed, dacht Linh Ngo toen ze de posters zag van de wervingscampagne ‘…is ook een vak’. “Ik herkende mezelf erin, want ook ik heb me hier op school als mens ontwikkeld”, zegt ze. Hoe is de reis van Linh op onze school verlopen? En wat was de rol hierin van Natascha Colly, docent en SLB’er?

“Ik durf te staan voor wie ik ben”
Linh Ngo behoeft als winnaar van de STAR Awards en mbo-ambassadeur namens ROC Friese Poort in 2019 nauwelijks introductie. Ze doorliep in sneltreinvaart niveau 2 (cum laude) en niveau 3, en rondt binnenkort niveau 4 af bij Retail in Drachten. In 2019 won ze de STAR-Awards en was ze onze mbo-ambassadeur. Daarnaast is ze voorzitter van de Studentenraad. Dat zal wel een zelfverzekerde tante zijn, denk je dan. Dat is ook zo, maar nog niet lang, vertelt Linh: “Toen ik hier op school kwam, was ik een onzekere vmbo-puber die niet met mensen durfde te praten. Ik wilde alleen zijn en dacht dat ik geen hulp nodig had. Gelukkig had ik vanaf het begin een supergoede SLB’er, Natascha Colly. Zij zorgde voor een veilige omgeving, ik kon altijd bij haar terecht. Vaak hadden we het niet eens over een probleem, maar kwam ik gewoon voor wat afleiding.”
Taboe
Linh zat niet lekker in haar vel. “Ik miste de uitdaging op niveau 2 en voelde me ongemakkelijk in sociale contacten. Ook thuis zat ik vast. Ik ben bij mijn vrienden al een paar jaar geleden uit de kast gekomen en ben actief in de COC en de landelijke GSA-raad. Maar mijn ouders wisten nog van niks. In de Vietnamese cultuur is het taboe om over je emoties te praten en ik wist dat mijn moeder het zou afkeuren. Dat was een groot probleem.”
Kleine stapjes
Als afleiding stortte Linh zich op haar studie. Vastberaden snel het mbo te doorlopen, zodat ze naar het hbo kon. “Onbewust zette ik steeds kleine stapjes die me zekerder en minder ongemakkelijk maakten”, zegt Linh. “Goede cijfers op de examens, presentaties geven tijdens de STAR Awards, contacten tijdens de stage en als mbo-ambassadeur. Steeds zeiden docenten tegen mij: ‘Ik denk dat je het kan, ga het maar proberen.’ Als het lukt en mensen noemen je een topper, dan bouw je langzaam meer zelfvertrouwen op en durf je een volgende stap te zetten.”
"Ze vroeg zelfs of ze mijn vriendin mocht ontmoeten. Dat is natuurlijk echt superfijn.”
Coming out
Vorig jaar stond Linh stevig genoeg in haar schoenen om ook thuis haar probleem aan te pakken. “Het ging me steeds meer dwarszitten. Mijn familie maakte opmerkingen zoals: ‘Je bent zo mooi, waarom heb je geen vriendje?’. Ik moest liegen en het voelde niet eerlijk. Ik zat vast en realiseerde me dat ik het toch een keer moest vertellen. Mijn moeder werd heel stil en we hebben een periode niet gepraat. Ze heeft tijd nodig gehad, maar is op een gegeven moment met mensen gaan praten. Met haar zus, maar ook met een paar klanten van haar loempiakraam in Gorredijk die niet hetero zijn. Op een gegeven moment zei ze: ‘Ik sta er niet helemaal achter, maar ik ben blij dat je nu lekker in je vel zit’. En laatst vroeg ze zelfs of ze mijn vriendin mocht ontmoeten. Dat is natuurlijk echt superfijn.”
Hier is het veilig
Over haar coming out nam Linh filmpjes op voor de Pride Week van 3FM en voor ROC Friese Poort. Waarom deed ze dit? “Ik wil anderen helpen door te laten zien dat je je stem mag laten horen. Je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor. Er is hulp, ook op school. Zelf heb ik veel gepraat met Natascha, maar ook met de schoolmaatschappelijk werker. Niet alle studenten weten dat ze hier terecht kunnen. Je moet de stap ook durven zetten.” Linh kent ook verhalen van studenten die zich niet durven uiten, omdat ze denken dat hun geaardheid niet wordt geaccepteerd op een christelijke school. “Juist daarom is het zo goed dat de school meedoet aan Paarse vrijdag en dat de regenboogvlag uithangt. Het geeft aan dat je er er open over kunt zijn. Hier is het veilig.”
Zelfvertrouwen
Na ROC Friese Poort wil Linh verder op het hbo om docent te worden. “Van jongsaf aan wil ik al voor de klas staan, omdat ik het leuk vind om dingen uit te leggen en andere mensen te helpen. Maar ik twijfelde vanwege mijn ongemakkelijkheid. Maar mijn tijd bij ROC Friese Poort heeft ervoor gezorgd dat ik veel meer zelfvertrouwen heb en mezelf durf te laten zien. Ik ben niet meer de ongemakkelijke Linh die niks durft. Ik durf te staan voor wie ik ben en weet wat ik waard ben!”