
Met de schaar naar zero waste
Onderwijs en duurzaamheid. Grote kans dat je denkt aan ontwikkelingen in de technische opleidingen. Maar er zijn zo veel meer branches en opleidingen waar verduurzamen mogelijk is. Bijvoorbeeld in de kappersbranche, een van de grotere milieuverkwisters van onze samenleving. Shampoos, gel, verf, allemaal in plastic verpakt. Aluminium folies voor mooie highlights of permanentvloeistof voor die geweldige krul? Ze worden nu niet of nauwelijks gerecycled. De verfresten gaan gewoon door de afvoer en per dag gebruikt een gemiddelde kapsalon een behoorlijk hoeveelheid water. Hoog tijd voor duurzame aanpassingen in de salon! Corina Kramer, senior instructeur Uiterlijk verzorging, zette binnen de kappersopleiding in Leeuwarden de eerste stappen richting ‘zero waste’. “Helemaal zero waste gaat nog niet lukken. Maar als we echt willen, is het mogelijk om uiteindelijk geen afval meer te produceren. Er moet nog veel gebeuren als we in 2030 CO2-neutraal onderwijs willen aanbieden. Die ommekeer in 2030 is echt noodzakelijk.”
Compost van haar
Corina heeft het overigens niet meer over afval. ”Het is eigenlijk restmateriaal dat we hergebruiken.” Binnen de kapperswereld is er sprake van veel restmateriaal. Het meest bijzondere restmateriaal is toch wel het afgeknipte haar. Ook dit wordt gerecycled. “Haar is een natuurlijke bron van proteïnen en keratine. Het door ons verzamelde haar wordt in kleine stukjes gehakseld en tot compost verwerkt. Dat wordt gedaan door een Nederlands bedrijf dat zich richt op de verwerking van dierlijke drijfmest tot compost. Zij verwerken het haar zodat er een circulair product ontstaat dat voedingsstoffen terugbrengt naar de natuur. Op dit moment gaat het compost naar het buitenland, omdat het in Nederland nog niet gebruikt mag worden. Maar uiteindelijk komt het wel weer hier terug in de vorm van granen, gewassen en veevoer.”
In de opleidingsruimte van Wilaarderburen zijn ook kleine, eenvoudige aanpassingen gedaan met maximale effecten. “Iets simpels als een rubberen ringetje in de kranen leverde ons een enorme waterbesparing op. We zijn van 13 liter naar 3,5 liter water per minuut gegaan. De studenten én onze klanten merken het verschil niet eens. Dat is toch een prachtige waterbesparing!”
"Zelf ben ik milieubewust bezig, maar ik zie nog zo veel studenten die dit niet zijn"
Bewust worden van je eigen impact
Enthousiast vertelt Corina over haar eerste contact met Andrés Fellenberg, oprichter van stichting Green Scissors. Deze stichting zet zich in voor de verduurzaming van de kappersbranche. “Het idee van Andrés is om van kapsalons een plek te maken waar klanten zich niet alleen op hun gemak voelen, maar waar hen ook duidelijk wordt dat een kapsalon maatschappelijk betrokken is en verantwoordelijkheid neemt ten opzichte van het milieu. Dat is voor mij de aanjager om de doelstellingen van 2030 en zero waste te willen bereiken. Zelf ben ik milieubewust bezig, maar ik zie nog zo veel studenten die dit niet zijn. Ook om mij heen merk ik vaak dat mensen denken dat het allemaal wel meevalt.” Maar Corina gaat door en laat zich niet afleiden van haar doel. Het is een kwestie van kleine stapjes en een lange adem. “Een van mijn studenten vertelde dat zij een uur onder de douche staat. Door positief het gesprek met haar aan te gaan, heb ik haar inmiddels op andere gedachtes gebracht. Ze doucht nu 10 minuten. Daar kun je nog steeds van alles van vinden, maar er is een ommekeer in haar leven geweest en daar ben ik blij om. “
Hoe we verder kunnen
Ook met kleine stapjes kom je vooruit, maar het is niet een makkelijke weg om te bewandelen. “Ik verlies niet snel de moed, maar als ik zie dat de verzamelde lege flessen shampoo en het haar zijn verdwenen of koffiebekers in de recyclebakken liggen, dan baal ik stevig. Maar ik ben er zo van overtuigd om deze sector te verduurzamen dat de tegenslagen mij niet weerhouden om door te gaan. Ik probeer nu ook de vestiging in Emmeloord mee te krijgen, samen met Nathalie Winter.” Door de coronacrisis staan ook in dit proces veel ideeën tijdelijk on-hold. “Samen met Green scissors zijn er veel initiatieven die we willen oppakken zodra het weer kan. Een van die initiatieven is om met verrijdbare units de straat op te gaan om daklozen te knippen. Ook dat is verduurzamen. Op sociaal vlak. Net als bedenken hoe je plastic kunt omarmen als grondstof voor nieuwe producten. Er slingert te veel plastic rond, maar je kunt het uitstekend hergebruiken. Ook wil ik in gesprek met leveranciers en producenten van onze kappersproducten. Kijken hoe ook zij een bijdrage kunnen leveren. Ze zeggen altijd ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en dat is zeker waar. Maar samen kunnen we echt grote stappen zetten.”
Kijk hier hoe de waterbesparing is gedaan
